"Minnet av kriget lever" - artikel i Enköpings-Posten


Klippt från Enköpings-Posten den 18 september 2014:
Minnet av kriget lever 
Författaren Nils Fabiansson har skrivit Historien om Västfronten. 
Han har besökt slagfälten och skyttegravarna och skildrar kriget hundra år i efterhand.
I år är det hundra år sedan första världskriget bröt ut. Det uppmärksammar biblioteket i Enköping med en utställning om kriget och om den litteratur som finns i ämnet. 
Här om kvällen besökte Nils Fabiansson biblioteket och berättade om sin efter åratals forskning radikalt förändrade syn på första världskriget. 
Kriget har fascinerat honom sedan barnsben. I sin ungdom besökte han Frankrike och såg för första gången slagfälten som Verdun och Somme med kvarlämnat krigsskrot, krigskyrkogårdar och andra tydliga spår. Det var en mäktig upplevelse som han delar med många. 
Granskade Jüngers skildring 
Under föreläsningen på biblioteket visar han en relativt nytagen bild som visar hur en fortfarande odetonerad granat ligger i skogsmaskiners hjulspår i Verdun, nästan hundra år efteråt. 
Det skulle bli en bok, tänkte han efter sin första längre resa i krigets spår. Det var 1995. Det blev en artikel i DN. Boken fick anstå tills vidare. 
2007 kom hans första bok, en bredvidläsningsbok till Ernst Jüngers I stålstormen, i vilken Jünger i detalj skildrar slaget vid Somme. 
Nils Fabiansson hade läst I stålstormen och undrade om allt det Jünger skrev verkligen stämde med verkligheten. Han besökte platserna i Ernst Jüngers skildring och kunde på punkt efter punkt konstatera att allt som han kontrollerade var korrekt. 
Den nya boken Historien om Västfronten, som kom ut i år, påbörjade Fabiansson 2009. Han tänkte först att det skulle bli lätt eftersom han trodde sig redan ha materialet i form av manuset till den tilltänkta boken på 1990-talet. 
Tillrättalagd historia 
Men när han började med boken insåg Nils Fabiansson att mycket av allt det som han hade åkt runt och sett inte alls var från första världskriget, utan att det var olika monument om kriget som hade uppförts i efterhand, först på 1920- och 1930-talet. Monumenten beskriver en för sin tid tillrättalagd historia. 
– Jag började om från början, berättar Fabiansson. 
Han ändrade infallsvinkeln från monumenten till det lokala, till de enskilda platserna och de enskilda människorna. 
Författaren förändrade också sin egen syn på första världskriget från den gängse bilden, som att kriget skulle göra slut på alla krig. Faktum är att det bröt ut en hel radda med krig mellan första och andra världskriget. Andra världskriget var långt ifrån nästa krig. 
Han vänder sig mot slitna och ofta använda uttryck som att första världskriget skulle ha varit meningslöst eller poänglöst. För soldaterna i skyttegravarna var det inte meningslöst. 
Anders Jagemo