Historien om västfronten - recensioner och framträdanden under det första halvåret

För ett halvår sedan publicerades Historien om västfronten: I spåren av första världskriget. Jag har därför sammanställt en liten lista de framträdanden jag haft i media samt över de längre recensioner och artiklar som publicerats om boken och mig. 

Det har varit ett mycket intensivt, spännande och inte minst roligt halvår för mig. Det är sannerligen inte ofta som en helt okänd författare till en bok om ett så udda ämne som västfrontens historia får denna typ av uppmärksamhet i offentligheten! 

Nu är visserligen lanseringsperioden kanske slut, men boken är skriven för att vara aktuell och högst relevant även under fortsättningen av högtidlighållandet av 100-årsminnet av kriget fram till och med slutet av 2018. Minst.


Under hösten har jag hittills hållit fyra föredrag:

På Arkivens dag den 8 november, som i år hade temat "Orostider", höll jag ett föredrag på Stockholms stadsarkiv: "Västfronten i Stockholm och stockholmare på Västfronten".

Vid invigningen av Uppsala stadsbiblioteks utställning "Orostiden" den 27 oktober höll jag ett föredrag om min bok med temat spår av krig och konflikter i arkiv, bibliotek och museer.

Den 17 september höll jag föredraget "Första världskriget – med perspektiv på urkatastrofen" för Historiska föreningen i Kronobergs län.

Den 15 september höll jag föredrag på Enköpings stadsbibliotek, "Historien om västfronten och den meningslösa urkatastrofen" i samband med deras utställning om första världskriget, se även artikeln "Minnet av kriget lever" i Enköpings-Posten.



Vid Bokmässan i Göteborg i september 2014 medverkade jag vid två seminarium:

"Människan bakom gasmasken", Nils Fabiansson tillsammans med Peter Englund och Maja Hagerman (samtalsledare). Programmet sändes direkt på UR-Play och sändes på Kunskapskanalen även den 31 oktober (samt repris den 24 december 2014).


"Första världskriget – katastrof eller katalysator?", arrangerat av Riksbankens Jubileumsfond, Historisk tidskrift och Utrikespolitiska institutet. Medverkande: Nils Fabiansson, fil mag i historia och arkeologi, Sofi Qvarnström, fil dr i litteraturvetenskap, Lina Sturfelt, fil dr i historia, och Gunnar Åselius, professor i historia, särskilt militärhistoria. Samtalet leds av Anna Wieslander, stf direktör för Utrikespolitiska institutet, och Stefan Amirell, docent i historia och redaktör för Historisk tidskrift. (Seminariet kommer att transkriberas och publiceras i Historisk tidskrift 2015:1.)


Jag deltog även på Forskartorget på Bokmässan tillsammans med Lina Sturfelt, "Var första världskriget nödvändigt?"




På Svenska kyrkans scen på Bokmässan intervjuades jag av Claes-Bertil Ytterberg (biskop emeritus i Västerås stift): "FRED, hundra år sedan första världskrigets utbrott".




Vid sidan av seminariet "Människan bakom gasmasken" har jag synts i Kunskapskanalen även i "En bok en författare":

Kunskapskanalens "En bok en författare: Historien om västfronten" intervjuades jag av John Chrispinsson i september.




Under sommaren har jag fått chansen att medverka i Sveriges Radio vid ett flertal tillfällen:

Jag medverkade i en serie med tre program i Vetenskapsradion Historia i Sveriges Radio P1 i augusti-september:

1. Vetenskapsradion Historia reser längs Västfronten: "Skyttegravskriget i bergen"



2. Vetenskapsradion Historia reser längs Västfronten: "Gravar och skrot - världskrigets minnen"



3. Vetenskapsradion Historia reser längs Västfronten: "Marneslaget - där kriget vände"





Jag medverkade i Sveriges Radio P1 Kulturradion Special den 28 juni 2014: "Skotten i Sarajevo 100 år senare" (programledare var Gunnar Bolin och hans gäster var historikerna Rebecka Lettevall och Lina Sturfelt, författarna Ola Larsmo och Nils Fabiansson, samt journalisten och Nordenkännaren Bengt Lindroth.)





Jag medverkade i Studio Ett, Sveriges Radio P1, den 18 juni 2014: "100 år sedan första världskrigets början" (reportaget från Verdun börjar 26:30 minuter in i programmet. Min egen blygsamma medverkan börjar 35:45 och slutar 43:33).





Boken har fått flera stort uppslagna och trevliga recensioner:



"En krigsnörds inventering", Dagens Nyheter (se utskrift här)

"Sprängkraft kvar i första världskriget", Sydsvenskan (Sydsvenska Dagbladet)



Historien om västfronten recenserades i Vetenskapsradion historia, Sveriges Radio P1, den 19 juni 2014  (mellan 02:45 och 04:10 min i programmet):



"Vid västfronten syns ännu spåren"Vasabladet och Österbottens Tidning



"Svarta veckan", Dala-Demokraten

"Västfronten då och nu", Norrbottens-Kuriren

"På västfronten mycket nytt", Helsingborgs Dagblad

"En guidebok till kriget", Östgöta Correspondenten)



"Bok om västfronten spretar för mycket", Militär historia

"Historiekunskap parad med arkeologblick", Clio - historiska boknyheter

"Fascinerande skildring med stor detaljrikedom", Östran


Några artiklar har också skrivits om mig och boken:



"Jag presenterar kriget på mitt sätt"Populär Historia 7/2014

"Historia från Vrigstad till Verdun", Smålands Dagblad och Tranås Tidning

"Minnet av kriget lever", Enköpings-Posten

"Svenska förlag älskar krig", Dagens ETC



"Krigsskildringar bortom schablonerna", TT-artikel publicerad i bland annat Borås Tidning, Örnsköldsviks Allehanda & Tidningen Ångermanland, Upsala Nya Tidning, Eskilstuna-Kuriren, Östran, Arbetarbladet och Barometern


Jag har även publicerat en artikel i Historielärarnas Förenings Årsskrift i sommar:

Nils Fabiansson, "Första världskriget för lärare"Historielärarnas Förenings Årsskrift 2014, s. 155–170.