Intervju på Smålands Dagblad och Vetlanda-Posten play - "Första världskriget i fokus"



Jag blev intervjuad före mitt föredrag i småländska Vrigstad om bland annat mitt sökande efter släktingar till lokala krigsveteraner. På bilderna ser man även lite krigsskrot och så kallade frottage, avbildningar av inskriptioner och klotter mm.

Från Smålands Dagblad och Vetlanda-Posten play:
"Nils Fabiansson, ursprungligen från Vrigstad, har skrivit boken "Historien om västfronten - i spåren av första världskriget". I torsdagskväll talade han om boken i Vrigstad församlingshem och kanske fanns det någon i publiken med en koppling till första världskriget."
Läs artikeln från papperstidningen nedan, "Världskrig står i fokus":



Från Smålands Dagblad:
Världskrig står i fokus 
Författaren Nils Fabiansson återvände till sin barndomsby Vrigstad för en kväll. Hans senaste bok om första världskriget var i fokus och kanske fanns det någon på plats med en koppling till kriget. 
Nils Fabiansson tycker förstås det är roligt att vara tillbaka i barndomsby, men berättar att han är tillbaka relativt ofta. 
Anledningen till det här besöket var hans bok "Historien om Västfronten – i spåren av första världskriget" som gavs ut förra året. Förra året var det 100 år sedan första världskriget bröt ut och bokens fokus ligger på västfronten under krigstiden 1914–1918. 
– Den handlar om vad som hände där och har hänt sedan dess. Det händer fortfarande mycket där i dag. 
Finns det någon koppling till Vrigstad? 
– Det skulle vara jag just nu, skämtar Nils och fortsätter: 
– Jag tänkte fråga om det här i kväll. En del svenskamerikaner åkte över innan kriget och blev värnpliktiga i amerikanska armén och sedan kom en del tillbaka till Sverige. 
Nils har talat med flera personer som har släktingar som deltog i första världskriget. Hittills har han inte träffat på någon från Vrigstad, men han skulle inte bli förvånad om det hände. 
– Det finns mer än vad man kan tro, sa han. 
– I april är det 100 år sedan det armeniska folkmordet. Det som händer i Syrien känns som ett eko av det, berättar Nils.
Moa Enermo