"Svenskarna i första världskriget" recenserad i "Populär Historia" i juni 2018


"Svenskarna i första världskriget", blev recenserad av historikern Lina Sturfelt i Populär Historia juni 2018:7 (2018:7).

"Fängslande om svenska soldatöden"


Jag citerar början och slutet av recensionen:

"Svenskarnas första världskrig? Fanns det ett sådant? Ja, naturligt­vis, visar författaren Nils Fabiansson i sin aktuella bok. Det var under arbe­tet med sin förra bok, Historien om västfronten (2014), som Fabiansson stötte på allt fler svenskar i sitt käll­material och insåg att de förtjänade en egen skildring. Att skriva den nya boken visade sig dock bli ett verkligt detektivarbete där författaren tving­ades navigera genom opublicerade manuskript, lokala hörsägner, pri­vata samlingar, bortglömda egenut­givna krigsminnen och övervuxna gravvårdar.

Svenskarna i första världskriget är kronologiskt upplagd i elva kapitel. Den börjar med den första krigsmå­nadens flyktingvåg av ryssar och tys­kar genom Sverige och sätter (utöver en epilog 1925) punkt med de skån­ska interneringslägren för tusentals allierade krigsfångar vintern 1918–19.

Dessa två mer tematiska kapitel sticker dock (tillsammans med ett om krigsinvalidtransporterna) ut från mängden. Som så många andra av dagens krigshistoriker – Peter Englunds pågående förstavärlds­krigsprojekt Stridens skönhet och sorg är kanske det mest kända svens­ka exemplet – väljer annars Fabians­son att följa ett antal individer, kända som okända, genom kriget.

[----]

Ett annat kapitel skildrar den i stort sett outforskade historien om de tusentals svens­ka emigranter som inkal­lades till den amerikanska armén under krigets sista år. Till skillnad från de mer omskrivna svenska frivilliga har de fattiga svenskamerikanernas krigserfarenheter sällan uppmärksammats utanför det lokala sammanhanget.

Detta trots att de var betydligt fler och trots att många av dem senare återvände till Sverige. Här har Fabiansson gjort ett verkligt pionjär­arbete via amatörradioinspelningar från 1970­ och 1980­-talen, hembygds­arkiv och intervjuer med släktingar.

Fabiansson redovisar genom­ gående noggrant sina överväganden som historiker. Forskarens starka närvaro i texten är på gott och ont. Gott så till vida att läsaren ärligt får ta del av hans efterforskningar och källkritiska reflektioner. Ett antal myter om och försköningar av "det stora kriget" får därmed (välförtjänt) stryka på foten. Samtidigt bryts den historiska framställningen lite väl ofta av det tillbakablickande nutids­perspektivet.

Precis som i sin förra bok har Fabiansson också en förkärlek för det samtidsarkeologiska och för platsens historiska betydelse – antingen det gäller att klättra in i de tunnlar som svenske kapten von Rosen grävde på västfronten för hundra år sedan eller att uppsöka en okänd engelsk matros grav på Bokenäs kyrkogård i jakten på svenskarnas första världskrig hugger sig Fabiansson allt­ så både bildligt och bokstavligt fram genom täta snår av glömska.

Hans rikt illustrerade bok, med sina många citat ur dagspress, brev, dagböcker, självbiografier, minnes­ böcker, gravregister och likbesikt­ningsprotokoll, är ett viktigt memen­to för att öka kunskapen om och förståelsen av detta i Sverige ofta oförtjänt förbisedda krig."