Sommarens tv-serie på SVT om första världskriget: "Det stora kriget" ("14 - Diaries of the Great War", "14 – Tagebücher des Ersten Weltkriegs", "14 - Des armes et des mots" etc)

Sommarens stora satsning på SVT om första världskriget är Det stora kriget, en samproduktion mellan 23 tv-bolag, framför allt franska Arte och brittiska BBC, men även S4C, SBS, SVT, TG4, Toute l’histoire, Eurovision…

Andra namn på serien är exempelvis "14 - Diaries of the Great War", "14 - Tagebücher des Ersten Weltkriegs" och "14 - Des armes et des mots".

Från Sverige har Peter Englund deltagit i manusarbetet. Den sänds i åtta delar med första avsnittet den torsdagen den 26 juni kl 21.00. Svensk berättare är Henrik Ekman.

Dramatiserade scener blandas med historiskt material och fotografier från över 70 arkiv och 21 länder. Skådespelare från sju länder medverkar och inspelningarna har pågått i Frankrike, Tyskland och Kanada.

Det stora kriget, dokumentärserie från 2014
www.14-tagebuecher.de
14 - Diaries of the Great War - se mer på Wikipedia

Officiell trailer:


Av sommarens första världskrig på SVT är det så vitt man kan se än så länge bara Det stora kriget som inte är just 100% brittiskt…Från SVT:

Det stora kriget 
Påkostad dokumentärserie i åtta delar, med manus av bland andra Peter Englund. Vi upplever första världskriget genom människor från hela Europa som själva lämnat sina vittnesmål från den tiden - i dagböcker, brev, vykort och telegram. Dokumentärt material blandat med dramatiserade delar ger oss historien fylld av kärlek, längtan, skräck och personliga förluster. SVT1 torsdag 26 juni kl 21.00 (1:8)  
Varför ett första världskrig? [Är det denna?] 
Niall Ferguson, historieprofessor vid Harvard, förklarar bakgrunden till kriget och hur krisen på Balkan kunde eskalera till ett världskrig. Han argumenterar för att Storbritannien bär stor del av ansvaret för omfattningen av kriget. Ferguson menar att Storbritanniens beslut att gå med i kriget inte bara var en tragedi för de som förlorade livet, utan också ett katastrofalt beslut som släppte lös en era av totalitarism och folkmord världen över. SVT1 torsdag 26 juni kl 22.00  
Birdsong [Denna]  
Brittisk miniserie från 2012. En episk kärlekshistoria under det första världskriget, efter en roman av Sebastian Faulks. Den brittiske officeren Stephen Wraysford kämpar i de franska skyttegravarna nära staden Amiens, där han en gång träffade Isabelle - en förbjuden passion och hans livs kärlek. I rollerna: Eddie Redmayne, Clémence Poésy, Matthew Goode, Joseph Mawle m.fl. SVT1 måndag 21 juli 21.00 (1:2)  
Dödens tunnlar [Är det denna?] 
Brittisk dokumentär från 2013. Skyttegravar är symbolen för första världskriget. Nästan 100 år efter kriget hittades ett område med skyttegravar och tunnlar som gör historien närvarande och kan berätta om ett fruktansvärt krig. SVT1 torsdag 14 augusti kl 22.00 (1:2) 
Spaning:

Det stora kriget och Små händer (arbetstitel) 
I år är det 100 år sedan första världskriget bröt ut. Eftersom vi är ett bolag som gör mycket historieprogram så fick vi förfrågan av båda SVT och UR att hjälpa dem med serier inför minnesåret. En vuxenserie för SVT "Det stora kriget" åtta timmar som börjar sändas i juli. Sedan en barnserie för UR som har sändningsstart i augusti. Full fart med andra ord och mycket elände, blod och vapen. Men fint och gripande blir det!