I spåren av första världskriget - Böckernas Klubb nr 6-14


Från senaste numret av Böckernas Klubb, 6-14, sidan 6:

I spåren av första världskriget

100-årsminnet av första världskrigets utbrott uppmärksammas under hela 2014. I den här boken får vi nya infallsvinklar som både bekräftar och dementerar gamla sanningar om kriget som skördade miljontals offer. 

Brittiska parlamentet har anslagit motsvarande en halv miljard svenska kronor till minnesceremonier, årets Tour de France börjar i England och löper längs västfronten i Belgien och Frankrike genom städer som Ypern och Verdun och på Frankrikes nationaldag deltar representanter för 72 berördaländerna i den stora paraden vid Champs-Élysées.

Författaren Nils Fabiansson har utforskat de historiska minnesplatserna rent fysiskt när han upprepade gånger gått utefter västfronten och känt gyttjan under sina fötter och sett de efterlämnade spår av kriget som jorden ännu bär.  Han arbetar som en arkeolog i kartläggandet av soldaters lidanden och människors umbäranden när han dokumenterar spåren av kriget och dessa platser från Engelska kanalen till Schweiz. Han skildrar livet bakom fronten och det följande samhällstraumat med utgångspunkt från de platser därhistorien ägt rum.