"Nils Fabiansson är påtagligt pacifistisk i sin skildring av Västfronten" (NSD 14 maj 2014)

"Nils Fabiansson är påtagligt pacifistisk i sin skildring av Västfronten". Så står att läsa i Norrländska Socialdemokraten (NSD) idag, i recensionen "Första världskrigets historiska fakta och egna upplevelser av slagfältsturism".


Idag är s.k. första recensionsdag för boken, så detta är så vitt jag vet första recensionen. Recensent är Kjell Lundholm, tidigare landsantikvarie i Norrbottens län och chef för Norrbottens museum:

Ur  Norrländska Socialdemokraten
6 timmar sedan
2014-05-14, s. 20-21: 

Första världskrigets historiska fakta och egna upplevelser av slagfältsturism

Vanligtvis har vi som individer rätt bestämda uppfattningar om ett enskilt historiskt skeende - som att första världskriget var lika med skyttegravar, ransoneringskort och Seskaröupproret.

Vi börjar med det europeiska ställningskriget, Västfronten. Sedan förpassar vi oss till det neutrala Sverige och att livsmedelsförsörjningen inordnades i ett ransoneringssystem. Till sist når vi lokal nivå eftersom svältande arbetare på Seskarö avväpnade utsända soldater i det som kalllas för "uppror". Kombinationen av krig ute i Europa, revolution i Ryssland och social oro på hemmaplan kunde för vårt land ha slutat mera omvälvande än vad det i själva verket blev.

Allt detta berör historikern Nils Fabiansson i Historien om Västfronten och då utifrån vad som hände på gränsen mellan Tyskland och Frankrike. I fyra års tid hamrade arméerna mot varandra, blödde och dog i ett ställningskrig.

I ett övergripande sammanhang fanns det två tänkta slutbilder liksom två block, dels trippelalliansen, dels ententen eller de allierade. För Tysklands del skulle Europa vara lika med ett tyskt rike vid sidan av Österrike-Ungern medan Ryssland, England och Frankrike därmed hade uppslukats av den tyska expansionen.

För det andra blocket gällde ett Storryssland inklusive Finland, Baltikum, Turkiet, Balkan och Österrike, vidare ett Storfrankrike inkluderande Tyskland, Spanien och Italien, medan längst i väster återfanns Storbritannien.

I båda fallen låg Sverige och Norge utanför denna europeiska nyordning. Likaså är det värt att notera att gränsen mellan öst och väst oförändrat skulle gå vid Torne älv.

Nu ska vi inte se alltför allvarligt på de här två framtidsbilderna. De är nämligen hämtade ur Söndags-Nisses krigsalbum från oktober 1914 och visar populära versioner av snarast tänkta slutscener. Men - Fabiansson skriver välbehövligt i sin bildtext "att medan kriget pågick visste ingen hur det skulle sluta".

Det var inte heller någon måtta på insatsernas storlek. Skyttegravar i mångdubbla led, hela området från Nordsjön till schweiziska gränsen var nämligen innefattat i det systemet. Det rörde sig om en sträcka på 800 km räknat fågelvägen men minst det dubbla med frontens alla utbuktningar.

Antalet stupade har man så här hundra år efteråt ännu inte kunna entydigt fastställa.
Ett exempel: beträffande slaget vid gränsfästningen Verdun 1916 sägs ibland en miljon döda och då var sårade och tillfångatagna inräknade. Efter åtskillig sifferexercis nämns även siffran 300 000 - om nu inte detta skulle vara tillräckligt avskräckande tal.

Oavsett rätt siffra gäller samma verklighet vid Fabianssons nutidsanknutna besök vid Västfronten. Han ger förutom rent krigshistoriska fakta även egna upplevelser inte minst av den slagfältsturism som florerar. Man kan idag besöka detta fasansfulla och söndertrasade landskap som fortfarande är rikt  på krigsskrot, sprängkratrar och krigskyrkogårdar - ja har man "tur" kan även spridda människorester hittas.

Besökaren/författaren är påtagligt pacifistisk även om den kritiske historikern lyser igenom inför de mest "smaskiga" detaljerna.


Recensent: Kjell Lundholm  


Bildtext: Nils Fabiansson är påtagligt pacifistisk i sin skildring av Västfronten.




NY BOK
Nils Fabiansson
Historien om Västfronten
Norstedts



"En pacifist skriver om första världskriget" står det i nätupplagan av Norrländska Socialdemokraten  och det skall jag ta som mycket positiv kritik från en norrbottnisk socialdemokratisk tidning som recenserar en bok om krig!

.