"Möten med krigets huvudpersoner" - från Upsala Nya Tidning

I dagens Upsala Nya Tidning finns en recension skriven av Björn G Stenberg, "Möten med krigets huvudpersoner", av aktuellt utgiven litteratur om första världskriget. Även om den av naturliga skäl egentligen handlar om Uppsalabon Peter Englunds aktuella nyutgåva av Krigets skönhet och sorg: 1914, så omnämns några fler verk helt kort, men Historien om västfronten får minsann ett helt stycke:
Nils Fabiansson har grävt ned sig i ögonvittnesskildringar om livet på västfronten och kriget i skyttegravarna. Han kommer med fakta som utmanar flera av våra föreställningar om detta. Hans bok ”Historien om västfronten” bjuder också på ett antal fina bilder. Möjligen skulle han ha begränsat sig lite, det spretar en del om materialet.
Inför tv-inspelningen av "En bok, en författare", som sänds på Kunskapskanalen i höst, kommenterade intervjuaren John Chrispinsson med förtjusning just det som vissa uppfattar som "spretigt", nämligen det att boken är "otroligt infallsrik", som han istället uttryckte det. Jovisst, att titta på och berätta om kriget från en mängd olika håll, vilket man bara kan göra om man har sysslat med saken ett ganska bra tag, är just själva idén med boken. Så visst är den spretig! Mer än så, jättespretig! Eller otroligt infallsrik, vilket låter bättre.