Första världskrigets skräckkabinett - stereoskopen

Under första världskriget togs mängder av  tredimensionella bilder, så kallade stereografiska bilder eller stereogram. Vissa användes som propagandamaterial och skickades ut som pressmeddelanden tunt om i världen. Andra såldes efter kriget, ofta i paket tillsammans med en liten apparat som man placerades som en kikare framför ögonen. 


Många av dessa stereogram eller stereografier har lagts ut på internet eller publiceras i tidningar etc. Det kan vara svårt, men det går att se stereogram även utan stereoskop. Man får göra ungefär som när man tittar på digitalt skapade tredimensionella bilder: 

Bilderna måste vara ungefär i originalstorlek, dvs en bild framför varje öga. Håll huvudet ca 20–30 cm från bildparet. Ställ in ögonen på oändlighet, som det skulle heta i en kamera - försök se genom dem. Låt vara i oskärpa tills de två bilderna flyter ihop till en. Efter en stund fokuserar ögonen automatiskt och du kan studera bilden tredimensionellt och man får då den där tydliga känslan av overklig tredimensionalitet. Det kan vara lättare om man placerar ett papper eller kartongskiva med ena kanten mot nästippen och med andra kanten mot skärmen, mellan bilderna. Har man glasögon bör man prova att ta av sig dem.

Nedan har jag lagt upp några bilder från ”World War through the Stereoscope”, en box med bilder som såldes av Keystone View Company redan något år efter kriget. Stereoskopen som användes till dessa bilder var snarlikt den kikare- eller kameraliknande View Master med utbytbara bildskivor som var populär som souvenir eller leksak under 1970-talet. 



De stereoskop som finns på många mindre och äldre museum längs västfronten påminner dock mer om enarmade banditer från förra sekelskiftet, och de matas oftast med gamla francmynt som man får köpa som polletter. Bilderna som visas i dessa museers apparater (än idag) är i regel de hemskaste och mest spektakulära som fanns att hitta, alltså det är väldigt mycket skelett och ruttnande lik, liksom kadaver av hästar mm.


Bildtexter enligt originalen i "World War through the Stereoscope":



Proud Men of the North Who Fought on Flanders Fields



”And the Trench was a Reeking Shambles.” German Dead in the La Bassee Area.



No Man’s Land Near Lens, France.



Steel-helmeted Scots Entrenched and Cheerily Awaiting a Counterattack.