Läsarbilder från Paris den 14:e juli 2014

En tysk läsare (av min bok Das Begleitbuch zu Ernst Jünger "In Stahlgewittern") skickade mig ett par bilder häromdagen. Han är aktiv i den tyska reenactment-gruppen Interessengemeinschaft Alte DSM 1864-1918 (reenactment = historiskt återskapande) som klär ut sig i bland annat würtembergska bergsbataljonens (Württembergisches Gebirgs-Bataillon) uniformer från det första världskriget.

Man skojar kanske gärna åt sådant, dvs åt mestadels äldre och inte sällan rundlagda herrar i uniform, men i år fick den lilla gruppen en inbjudan av ingen mindre än den franske presidenten Hollande att delta vid den stora internationell paraden längs Champs-Élysées i Paris på Frankrikes nationaldag den 14:e juli, ett stort evenemang som markerade inledningen för det franska officiella högtidlighållandet av det första världskriget åren 2014-2018.


Gruppen fick träffa både den franske presidenten och den franske försvarsministern (president Hollande i mitten på bilden ovan, och Michael Pfahler, som skickat bilderna, är mannen med tschakå omedelbart till vänster i förgrunden på bilden ovan). Den tyska reenactment-gruppen kallades vid detta tillfälle för "de fältgrå ambassadörerna för den tysk-franska gemenskapen".