Min medverkan på Bokmässan (Bok & Bibliotek) 2014

Nu är schemat klart för bokmässan 2014


Här kommer jag att medverka:

Första världskriget – katastrof eller katalysator?
Datum & tid: torsdag 25 sep kl. 13:00 - 13:45
Plats: K1
Arrangör: Riksbankens Jubileumsfond, Historisk tidskrift och Utrikespolitiska institutet
Seminarium, seminariekort erfordras.
Var första världskriget enbart tragiskt och meningslöst? Medan kriget pågick var det många som ville se det som en katalysator, ett stålbad som skulle bidra till att skapa en mer demokratisk, jämlik och rättvis värld. I backspegeln vet vi också att kriget ledde till flera stora sociala och politiska förändringar som vi gärna förknippar med det moderna samhället. Var kriget till och med nödvändigt för det moderna samhällets framväxt och vilka syften tjänar minnet av det idag, hundra år senare? Medverkande: Nils Fabiansson, fil mag i historia och arkeologi, Sofi Qvarnström, fil dr i litteraturvetenskap, Lina Sturfelt, fil dr i historia, och Gunnar Åselius, professor i historia, särskilt militärhistoria. Samtalet leds av Anna Wieslander, stf direktör för Utrikespolitiska institutet, och Stefan Amirell, docent i historia och redaktör för Historisk tidskrift.


Historien om västfronten - vid Folket i Bild/Kulturfront 
Datum & tid: torsdag 25 sep kl. 15:00 - 15:20
Plats: B08:69
Arrangör: Folket i Bild/Kulturfront
Monterprogram, ingår i entrébiljetten.
"På eftermiddagen, klockan 15, kommer vi att lyssna till  Nils Fabiansson som under många år samlat material till sin bok om striderna, liv och död i skyttegravarna, krigskyrkogårdarna, myterna och monumenten vid västra fronten av 1a världskriget. Vars utbrott i år är 100 år sedan.  I Historien om Västfronten finns också intressant bildmaterial av bl a författaren själv."


Historien om Västfronten
Datum & tid: fredag 26 sep kl. 12:00 - 12:10
Plats: B05:22
Arrangör: Norstedts
Monterprogram, ingår i entrébiljetten.
Nils Fabiansson kan västfronten på sina fem fingrar. I boken skildrar han striderna i skyttegravarna och livet bakom fronten.


FRED, hundra år sedan första världskrigets utbrott
Datum & tid: fredag den 26 sep kl. 13:00 - 13:20
Plats: Svenska kyrkans scen Se människan G01:02
Arrangör: Svenska kyrkan
Scenprogram, Monterprogram, ingår i entrébiljetten.
"Historikern Nils Fabiansson försöker med sin bok "Historien om västfronten" att förstå första världskriget, ställningskriget på västfronten och det samhällstrauma som kriget förde med sig. Han samtalar med Claes-Bertil Ytterberg (biskop emeritus i Västerås stift) om vad vi kan lära Europas våldsamma historia."


Människan bakom gasmasken
Datum & tid: fredag 26 sep kl. 17:00 - 17:45
Plats: K2
Arrangör: Natur & Kultur och Norstedts
Seminarium, seminariekort erfordras.
Sommaren 2014 är det 100 år sedan det första världskriget bröt ut. Tusentals böcker har genom åren vänt ut och in på själva krigsförloppet, men hur kriget påverkade den enskilda människan har det sällan skrivits om. Peter Englund skildrar i nyutgåvan av Stridens skönhet och sorg denna historiska händelse genom 40 människoöden och beskriver kriget som upplevelse och vardag, som berusning och mardröm, som löfte och lögn och som en allt nedbrytande, förändrande kraft. En som kan västfronten på sina fem fingrar är Nils Fabiansson som med kamera och anteckningsblock under många år har dokumenterat spåren av kriget. Resultatet har blivit Historien om Västfronten, en skildring av striderna i skyttegravarna, livet bakom fronten och det följande samhällstraumat. Ett samtal om första världskriget i ett underifrånperspektiv.
Moderator: Maja Hagerman, författare.

OBS! Seminariet sänds direkt på UR-Play (UR Samtiden):
17.00 Människan bakom gasmaskenHundra år efter första världskrigets utbrott lyfts nu åter en av mänsklighetens största katastrofer fram. Men den här gången med fokus på hur individen påverkades. Historikern, författaren och akademiledamoten Peter Englund pratar om sin bok Stridens skönhet och sorg, tillsammans med fotografen Nils Fabiansson och författaren Maja Hagerman. Arrangörer: Natur & kultur och Norstedts.

Var första världskriget nödvändigt?
Datum & tid: lördag 27 sep kl. 09:45 - 10:00
Plats: Forskartorgets Scen, B05:72
Arrangör: Forskartorget/Riksbankens Jubileumsfond
Scenprogram, Monterprogram, ingår i entrébiljetten.
Vad hade kriget för inflytande på det moderna samhällets framväxt? Lina Sturfelt, fil dr, Nils Fabiansson, fil mag.


Välkomna!