Ett par enkla och korta turer på slagfälten i Somme och vid Ypern - för nybörjaren

I förmiddags ringde en läsare mig. Han bad om tips. Han skulle åka tillsammans med sin 18-årige son från Beauvais-flygplatsen till Bryssel med tåg, och de ville passa på att se Somme och Ypern, de skulle kunna stanna kanske någon dag på vardera ställe. De hade aldrig besökt västfronten tidigare.

Eftersom det är för stora avstånd för att besöka till forts, föreslog jag att de först och främst skulle kolla upp cykeluthyrning eller hyrbilar i Albert (i Somme) och Ieper (Ypern).

Han föreslog skyttegravsparken Beaumont-Hamel Memorial Park, vilket jag höll med om var lämpligt. Inte långt därifrån ligger även Thiepval Memorial, det stora brittiska Somme-monumentet, och som också har ett visitors centre. Därifrån skulle de kunna åka/cykla till Pozières med caféet Le Tommy Bar, vidare till La Boiselle med den stora minkratern Lochnagar Crater. I Albert tyckte jag att de skulle besöka Musée Somme 1916. Se rutten nedan.


I den lite större staden Péronne, sydöst om Albert, finns det stora mer officiellt präglade museet L'Historial. Har man möjlighet skall man ju besöka det, om man aldrig varit i Somme tidigare.


Youtube-klippet ovan: Rester av Yves Foucats samling av krigsskrot på 84 rue Boulleville i Pozières, där hans änka fortfarande bor med sina höns. Han hade arbetat för den brittiska krigsgravsorganisationen CWGC sedan mitten av 1940-talet (se Historien om västfronten: I spåren av första världskriget s. 155).

Staden Ypern (se kartan nedan) är ju betydligt större än Albert. Här finns det stora In Flanders Fields-museet liksom Menen Gate Memorial med The Last Post, som spelas varje kväll, inom gångavstånd. Men ville de ta sig ut utanför stadsmurarna föreslog jag att de skulle besöka Sanctuary Wood Museum /Hill 62 liksom att de skulle besöka några av de stora minkratrarna söder om staden (se Historien om västfronten s. 62-66). Hade de möjlighet, skulle de också passa på att besöka krigskyrkogårdarna Langemarck och Tyne Cot nordöst om staden.