Ceremonierna vid Ypern under 2017

Just efter att jag skickat in manus och bilder till min artikel om några svenskar som stupade vid Passendale 1917 i årets (2017) nummer av Historielärarnas Förenings Årsskrift 2017 (en pendang eller komplement till mitt pågående projekt om svenskar i första världskriget, som jag hoppas att jag snart har möjlighet att berätta mer om, se förra inlägget), noterade jag att den brittiska krigsgravsmyndigheten CWGC och det brittiska kulturdepartementet utannonserat hur man tänkt högtidlighålla 100-årsminnet av slaget vid Ypern 1917:

100-årsminnet av det tredje slaget vid Ypern kommer att inledas med Last Post-ceremonin vid Menin Gate Memorial vid Ypern kl. 20.00 den 30 juli 2017. Därefter följer en rad olika uppträdanden vid torget intill Flanders Fields Museum, bland annat kommer film och bilder att projiceras på museibyggnaden (tyghallen).

Måndagen den 31 juli, alltså på 100-årsdagen av inledningen av slaget (dvs det brittiska infanterianfallets första dag), kommer en ceremoni att hållas på Tyne Cot Cemetery för de 4 000 personer som lottats in, framför allt personer som har släktingar som stupat vid slaget (alltså samma procedur som vid Thiepval i Somme den 1 juli 2016). Man kan delta i lotteriet genom att registrera sig på www.passchendaele100.org före den 24 februari 2017.


OBS! Tyne Cot Cemetery kommer att ha "restricted access" ett par veckor före den 31 juli.


Under sommaren (fr o med 7–10 juni, med 100-årsminnet av slaget vid Messines) till och med november 2017 kommer en mängd olika ceremonier att hållas i och kring Ypern och Passendale. Museerna på slagfältet kommer naturligtvis att ha speciella utställningar och flera kulturella evenemang kommer att hållas. Bland det som är planerat kan nämnas:

Den 19 augusti hålls en ceremoni vid det skotska monumentet vid Frezenberg i Zonnebeke; även tapto o dyl i Zonnebeke under helgen.

En australisk ceremoni kommer att hållas vid Hooge Crater Museum den 20 september.

Australien kommer att arrangera en stillsam ceremoni vid Buttes New British Cemetery i Polygon Wood utanför Zonnebeke den 26 september.

En tysk ceremoni kommer att hållas vid krigskyrkogården utanför Menen den 7 oktober.

Den 12 oktober hålls flera nya zeeländska ceremonier i närheten av Passendale och Tyne Cot Cemetery.

Den 14 oktober hålls Silent City Meets Living City, där 12 000 frivilliga kommer att placera ljus vid samtliga gravstenar på Tyne Cot Cemetery. Frivilliga registrerar sig på passchendaele2017.org.

Den 10 november högtidlighåller man de kanadensiska truppernas insatser vid slaget vid Passendale. Den inleds med en ceremoni vid Crest Farm Canadian Memorial strax utanför Passendale som följs av ett fackeltåg längs gatan Canadalaan in i samhället och avslutas med en konsert i kyrkan.