Den amerikanske soldaten Aron Hjelm från Mariannelund

Jag fick ett läsarbrev från Leif Hagberg i Visby, som berättade att han nyligen upptäckt att två av hans farmors bröder, Ernst och Aron Hjelm, som emigrerade 1912 och 1914, mönstrade för USA:s armé och kanske även deltog kriget.

Aron (troligen) Hjelm som amerikansk soldat ca 1918.

Han undrade om jag kunde hjälpa honom hitta vilka förband de tillhörde och i förlängningen var de var under krigsåren, eller om han kanske få något råd om hur han skulle kunna gå vidare.

De dokument han haft tillgång till, förutom svenska kyrkoarkiv, var amerikanska registreringskort, United States World War I Draft Registration Cards, 1917–1918, ett fotografi av (troligen) Ernst i uniform, som funnits i Leifs farmors ägo, samt bilder på gravstenar i USA (båda bröderna överlevde  kriget) från www.findagrave.com.

Han har genom dessa källor kunnat läsa sig till att Ernst och Aron föddes 1894 respektive 1889 på rusthållet nr. 78, Stenbro, Lilla Hornsved Södergård, utanför Mariannelund i Småland – deras far Samuel Gustaf Samuelsson (senare Hjelm), tillhörde Smålands husarregemente 1877–1906. De var åtta syskon på soldattorpet år 1901, då den yngste sonen föddes: Aron var fjärde och Ernst sjätte i skaran. Deras farfar var även han soldat. Torpet (se bild nedan) finns bevarat på Mariannelunds hembygdsgård. Det flyttades dit 1932 och Aron och Ernst far var, som siste soldaten, med vid invigningen – liksom regementschefen Gilbert Hamilton, som jag skrivit om i Svenskarna i första världskriget.


Ernst emigrerade till USA 1912. Han flyttade till Red Oak, Iowa. I september 1915 gjorde han en ”Declaration of Intent” för amerikanskt medborgarskap. Brodern Aron flyttade till samma plats två år senare – han hade då först tjänstgjort tre år som infanterist i Sverige.

Vid mönstringen i USA 1917 arbetade de båda som ”Farm Hand” anställda hos bönderna John A. Peterson och A.W. Johnson, och de bodde tillsammans på samma adress i Red Oak. Under andra världskriget anmälde sig Ernst till militärtjänstgöring i Lincoln, 45 år gammal. Båda är begravda på Evergreen Cemetery i Red Oak. Aron dog 1952 och Ernst 1979.

Jag kunde inte hjälpa Leif Hagberg med mycket – men jag kunde reda ut att Aron var soldat men sannolikt inte deltog i kriget. På hans gravsten står nämligen:

ARON A HIELM
IOWA
PVT CO D MG BN 10 DIV
WORLD WAR 1
JULY 1 1889 DEC 19 1952

"PVT CO D MG BN 10 DIV" ger en del information. Enligt dessa förkortningar var Aron Hjelm menig soldat i D-kompaniet i den 30:e kulsprutebataljonen i den 10:e amerikanska divisionen. Den 10:e amerikanska divisionen lämnade aldrig USA utan demobiliserades i februari 1919. Aron Hjelm från Mariannelund var alltså amerikansk soldat under slutet av första världskriget, men deltog aldrig inte i kriget i Europa.

Det vi funnit är ungefär vad man kan hitta utan en arbetsinsats som är väldigt många gånger större. Så länge inte de amerikanska divisionernas arkiv digitaliserats är det mycket svårt att hitta och följa enskilda personer – man kan inte ens se om gjorde sin värnplikt eller inte, bara att de mönstrade. Man måste veta i vilket förband de var (som i Arons fall) – då kan man börja leta, men det är inte lätt ändå. Ibland kan man få förbandsinformationen om soldaten stupat (genom det amerikanska krigsgravsregistret, som är delvis digitaliserat), men inte alltid. Dessutom stavade de ofta båda själva och mönstringsförättarna etc namnen lite hur som helst, vilket gör saken mycket svår (Hjelm blev exempelvis Hielm eller Helm, och Ernst blev Ernest).

I fallet med Ernst vore det mest arbetseffektiva att söka reda på hans släktingar i USA, släktingar som kanske har kvar något papper eller vet något – har de kanske ett namn på en division eller ett regemente? I så fall kan man gå vidare i publicerade regementshistoriker el dyl, därefter i enskilda arkiv. Vad vi vet från Leif Hagbergs efterforskningar är att Ernst hade fyra barn, alla är dock avlidna, det yngsta så sent som 2017. Det är fullt möjligt att det finns barnbarn och att Leif lyckas få kontakt med dem. Kanske blir det en dag anledning att uppdatera detta inlägg!