Michael Welanders släktingar i första världskriget

Jag fick ett läsarbrev från Michael Welander i Stockholm. Han berättade att hans farfars morbror deltog i första världskriget som amerikansk soldat, och att en argentinsk släkting på hans mors sida deltog som fransk främlingslegionär och senare som fransk pilot. Det är nog ganska unikt i Sverige.

Det har inte berättats några historier i Michael Welanders familj om att hans farfars morbror Oscar J. Welander varit soldat i första världskriget, skriver han. Han kände till att Oscar hade utvandrat, men att han hade deltagit i kriget fick Michael reda på först efter att han själv släktforskat.

Oscar J. Welander

Oscar Johan Welander utvandrade från Kalmar till USA år 1911 tillsammans med sin två år yngre syster Kristina. Kristina, som är Michael Welanders farfars mor, dog redan ett halvår efter att de anlänt till USA, inte ens 19 år gammal (Michael Welanders farfar var dock född och uppväxt i Sverige).

Oscar mönstrade för USA:s armé som 26-åring i juni 1917. Han var då ogift, bodde på landsbygden i West Park vid Hudsonfloden norr om New York. Som yrke uppgav han vid mönstringen "housework": han var anställd av ingen mindre än Oliver Hazard Payne, som hade varit överste i inbördeskriget och som ansågs vara en av landets rikaste personer – Oscar Welander arbetade vid den stora egendomen i West Park, närmare bestämt Col. Oliver Hazard Payne Estate, vilken numera är listad i National Register of Historic Places.

Som amerikansk soldat var Oscar J. Welander i Frankrike från juli 1918 till februari 1919. Han deltog i striderna vid Meuse-Argonne. Han blev amerikansk medborgare och dog i USA 1977.


Det berättades dock en hel del i familjen om Michael Welanders släkting från Argentina på moderns sida. Men vad gäller denne släkting är det mer osäkert vad gäller de exakta släktrelationerna. Michael Welander skriver att hans mormor och morfar brukade ta fram tidningsurklipp om denne person, och att de med stolthet berättade att han var en släkting. I familjen talade man om honom som "Tio", vilket betyder farbror eller morbror, men släktskapet kan vara mer avlägset än den svenska betydelsen i ordet, framhåller Michael. Släktingen hette Vicente Almandos Almonacid och var från La Rioja, Argentina. Michael Welander morfars mor hette Tomasa Almonacid och var också från La Rioja – så mycket är säkert.

Vicente Almandos Almonacid

Som ung flyttade Vicente Almandos Almonacid till Buenos Aires. Han var intresserad av flygplan och flyttade till Paris för att studera flygteknik. När kriget bröt ut tog han värvning i franska främlingslegionen för att senare ansluta sig till franska flygvapnet. Som fransk pilot var han bland de första på den allierade sidan som genomförde nattliga flygbombningar.

Efter kriget startade Vicente Almandos Almonacid tillsammans med några fransmän det första kommersiella flygbolaget i Argentina, Aeroposta. En flygplats i Argentina är idag uppkallad efter honom, Capitán Vicente Almandos Almonacid Airport.