Högtidligheterna kring hundraårsminnet av vapenstilleståndsdagen den 11 november 1918

Om en månad kommer vapenstilleståndet den 11 november 1918 att uppmärksammas. Man kan konstatera att det inte har fått lika stor uppmärksamhet som inledningen av kriget, som det talades mycket om under 2014.
-
Preliminärt: 
-
Störst, officiellt och politiskt, är den ”fredskongress" som den franske presidenten Emmanuel Macron har låtit arrangera i Paris 11-13 november, Forum de Paris sur la Paix (Paris Peace Forum). 80 statsmän har bjudits in och bland annat har den amerikanske presidenten Donald Trump annonserat att han kommer att närvara, liksom den ryske presidenten Vladimir Putin. Vilken politisk representant som kommer att skickas från Sverige återstår att se.  
-
Enligt uppgifter (21/10 2018) skall ingen militärparad hållas vid den okände soldatens grav i Triumfbågen Paris den 11 november - Macron vill inte förolämpa den tyska förbundskanslern Angela Merkel, som nu planeras komma att närvara den 11 november (tidigare har man sagt att tyska förbundskanslern Angela Merkel kommer att träffa president Macron i Compiègne (där vapenstilleståndet som bekant undertecknades 1918) den 10 november).
-

I London kommer arrangeras en stor procession den 11 november, ”The People's Procession”, där 10000 utlottade ur allmänheten kommer att gå förbi kenotafen i London - monumentet som står mitt i gatan Whitehall i London. Det brittiska kungahuset kommer att närvara vid denna ceremoni. En avslutande ceremoni kommer att hållas vid den okände soldatens grav i Westminster Abbey i London, liksom i Glasgow, Cardiff och Belfast.
-
Man kommer att ringa i kyrkklockor över hela Storbritannien och USA den 11 november.
-
Olika sorts ceremonier såsom kransnedläggningar kommer att äga rum den 11 november på flera på krigskyrkogårdar och monument på västfronten, exempelvis kring Ypern, vid Notre dame de Lorette, Vimy, Somme och Verdun.
-
I Ypern kommer en ”Poppy Day Parade” att genomföras.  The Royal British Legion har ett arrangemang på Royal Albert Hall i London den 10 november.
-

Om den svenska riksdagen kommer att uppmärksamma saken är oklart, men man det kan nämnas att i Storkyrkan i Stockholm kommer en ”fredsbön” (där diplomaten Jan Eliasson håller ett tal) att hållas lördagen den 10 november och på söndagen den 11:e håller man en "högmässa med fredstema”.